all är vinnare

“Vi förstår varandra här”

Lia Baratas berättelse

Oktober 2019 började jag på Sigtuna Hantverkshus och trivs som fisken i vattnet. Min kreativa sida får komma till liv här. Jag brukar skämta om att jag kommer få ta ut ob-tillägg snart för jag drömmer om allt jag kan skapa på nätterna. Ofta kommer jag hit sprickfärdig av idéer. Kanske blir det så när många år gick åt till att vara sjuk.

Jag var sjukskriven med utmattningssyndrom innan jag kom hit. Innan dess jobbade jag tretton år på ett it-bolag med mjukvaruhantering som mjukvarutestare. Men det blev många turer av nedskärningar och privatlivet var lite kaos. Till slut sa kroppen ifrån. 2011 blev jag sjukskriven och först nu har jag orkat kliva tillbaka ut i arbetslivet, tack vare arbetsträning med anpassad arbetsmiljö och Sigtuna Hantverkshus.

Vi förstår varandra här. Alla har sina skavanker och jag är inte ensam om att inte alltid må toppen. Det är inte som en vanlig arbetsplats där man ses som ett problem om man inte mår bra, här har alla sina problem och det är ok.

När jag började här hade jag noll förhoppningar om jobb, Arbetsförmedlingen sa att det inte fanns plats hos Sigtuna hantverkshus för arbetsträning men jag sökte själv upp Elina som är handledare och arbetstränare och frågade. Hon sa javisst och nu är jag är. Och nu finns en möjlighet att jag får anställning, men allt står stilla nu med corona. Så jag vågar inte riktigt tro på det men jag hoppas.

Det här är ju mitt drömjobb och jag får hjälp att hålla bra arbetsrutiner, det är en del i min arbetsträning att skapa struktur och bra rutiner. Jag är dålig på att ta pauser men jag tränar på det. Hos Elina tar man alltid paus och äter lunch. Det är bra, men det är svårt att ta paus när allt är så roligt.

Jag har flextid nu och det minskar stressen. Nu ägnar jag dagarna åt att sköta orderhanteringen åt modeföretag, så jag packar ordrar som ska skickas över hela Sverige och även Europa. Ser över returer och beställningar. Och när jag inte är arbetar med orderhantering så får jag vara kreativ hos Sigtuna hantverkshus. Jag har hittat tillbaka till livet igen känns det som.

Se även film: Att jobba på ett arbetsintegrerande socialt företag, ASF